Naast bedrijfsartsen adviseren verschillende andere professionals in de bedrijfsgeneeskundige zorg werkgevers en werknemers over ziekteverzuim, re-integratie en preventie.
In de recent gewijzigde “Leidraad Delegatie van taken door de bedrijfsarts en supervisie” staat hoe en onder welke voorwaarden bedrijfsartsen taken aan een andere professional, zoals verpleegkundigen of casemanagers, kunnen overdragen. De leidraad vervangt het ‘Standpunt delegatie van taken door de bedrijfsarts’ uit 2022. Het document wordt voortaan aangeduid als Leidraad in plaats van Standpunt, omdat het onderwerp inmiddels breed geaccepteerd is.
Delegatie van taken (deel 1)
Delegatie van taken door de bedrijfsarts bij verzuimbegeleiding, re-integratie en preventie biedt mogelijkheden voor een andere taakverdeling en taakverlichting voor de bedrijfsarts. Bij een andere taakverdeling moet duidelijk zijn onder welke condities dit gebeurt en hoe de verantwoordelijkheidsverdeling ligt. Taakdelegatie is het niet structureel herverdelen van taken die in opdracht en onder toezicht worden uitgevoerd (zie artikel 38 wet BIG, de opdrachtregeling), waarbij de eindverantwoordelijkheid blijft bij de delegerende professional (de arts). In de bedrijfsgezondheidszorg betekent dit dat bedrijfsartsen bepaalde taken kunnen delegeren naar andere functionarissen (niet-artsen). De bedrijfsarts die een andere functionaris vraagt een taak behorend tot zijn eigen (van de bedrijfsarts) deskundigheid en opdracht uit te voeren, delegeert deze taak. De bedrijfsarts kan delegeren mits aan een aantal voorwaarden is voldaan. Duidelijke kaders en condities zijn daarbij essentieel.
Belangrijkste inhoudelijke wijzigingen voor taakdelegatie:
- In het overzicht van de taken die de bedrijfsarts mag delegeren zijn enkele procesmatige taken herschreven of verwijderd.
- Bij bedrijfsgeneeskundige taken is de codering van klachten toegevoegd.
- Bij het opstellen van de probleemanalyse is de vaste termijn weggehaald.
- Er is een alinea toegevoegd waarin wordt afgeraden om één functionaris taken onder taakdelegatie én in opdracht van de werkgever te laten uitvoeren. Dit in lijn met de Leidraad Casemanagement bij ziekteverzuimmanagement.
Supervisie (deel 2)
In deel 2 van de leidraad komt taakdelegatie aan artsen – ofwel supervisie – aan bod. In de bedrijfsgezondheidszorg verlenen behalve bedrijfsartsen ook (basis)artsen zorg die behoort tot de taken van de bedrijfsarts. Een (basis)arts (zowel een arts in opleiding tot bedrijfsarts –aios bedrijfsgeneeskunde- als een arts niet in opleiding tot bedrijfsarts, -anios-) mag alle taken van de bedrijfsarts uitsluitend uitvoeren onder begeleiding en toezicht van een bedrijfsarts. Deze begeleiding en toezicht wordt supervisie genoemd. Deze vorm van supervisie is een bijzondere vorm van herverdeling van werk, die alleen van toepassing is op de aios bedrijfsgeneeskunde en de anios werkzaam in de bedrijfsgezondheidszorg.
Belangrijkste inhoudelijke wijzigingen voor supervisie (taakdelegatie aan artsen):
- De verplichte termijn voor het volgen van de tweedaagse basiscursus voor supervisoren is vervallen en vervangen door een advies in de voetnoot.
- De leidraad verduidelijkt dat de dagelijkse supervisor verantwoordelijk is voor individuele casuïstiek als de supervisie en praktijkopleiding van de aios door twee verschillende bedrijfsartsen uitgevoerd worden.
Heeft u vragen over uw rechtspositie als bedrijfsarts, of uw rechten als werknemer of werkgever in het re-integratieproces, neem u contact op met onze sectie Arbeidsrecht.