Kartelverbod

Het is voor ondernemingen niet toegestaan om onderling afspraken te maken of gedrag af te stemmen om de concurrentie op de markt te beperken. Doen ondernemingen dat wel, dan handelen zij mogelijk in strijd met het kartelverbod en riskeren ze een boete. Onze specialisten helpen u graag verder om u hierover te adviseren.

Prijsafspraken

Mededingingsbeperkende afspraken kunnen in strijd zijn met het kartelverbod. Gedacht kan worden aan het maken van prijsafspraken tussen concurrenten, het verdelen van markten of een gezamenlijke boycot. Het kartelverbod speelt daarnaast ook een belangrijke rol bij (het vormgeven van) distributiestelsels en -overeenkomsten tussen leveranciers en afnemers.

Weten waar de grenzen liggen

Afspraken die in strijd zijn met het kartelverbod zijn nietig waardoor er geen beroep op gedaan kan worden. Daarnaast kunnen toezichthouders zoals de Autoriteit Consument en Markt hoge boetes opleggen aan ondernemingen en aan opdrachtgevers/feitelijk leidinggevenden aan een kartel. Ook kunnen schadeclaims van gedupeerden worden opgestart. Ondanks het feit dat het kartelverbod in de praktijk als knellend kan worden ervaren, moet gezegd worden dat er ook veel afspraken wél mogelijk zijn. Weten waar de grenzen van het kartelverbod liggen is daarom van groot belang.

Wat we doen

Onze specialisten adviseren aan en procederen voor ondernemers en ondernemersverenigingen die met het kartelverbod in aanraking kunnen komen. Zo helpen onze specialisten bijvoorbeeld bij het opstellen en beoordelen van samenwerkings- en distributieovereenkomsten en staan zij klanten bij die in strijd (dreigen te) handelen met het kartelverbod. Daarnaast verzorgen onze advocaten diverse compliance-trainingen.

Snel contact

Voor vragen kunt u ons altijd bellen. Of laat hier uw e-mailadres of telefoonnummer achter, dan wij nemen contact met u op.


Uw bericht is succesvol verzonden

Er ging iets mis, probeer het later opnieuw

U bent nog een paar velden vergeten, controleert u deze nog even?

Team Kartelverbod

Waar we bij helpen

Op een praktische, efficiënte en begrijpelijke manier, nemen wij juridische obstakels weg.