Misbruik economische machtspositie

Het hebben van een economische machtspositie is niet verboden. Het misbruiken van die positie wel. Er is sprake van misbruik van de machtspositie als een bedrijf schade toebrengt aan de concurrentiepositie van een ander bedrijf. Er zijn verschillende vormen van misbruik. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) kan in dat geval een boete opleggen.

Wanneer is er sprake van misbruik?

We kennen allemaal de voorbeelden uit de krant, maar of er sprake is van misbruik is niet altijd duidelijk en vaak lastig te bewijzen. Dit is een open norm. Misbruik van een economische machtspositie kan bijvoorbeeld aan de orde zijn wanneer een onderneming buitensporig hoge en onbillijke, of juist lage prijzen in rekening brengt om concurrenten uit de markt te verdringen. Misbruik kan ook aan de orde zijn wanneer een onderneming met een machtspositie weigert om bepaalde kennis, producten of diensten te leveren aan afnemers. De ACM kan als toezichthouder optreden tegen ondernemingen met een economische machtspositie en daar (hoge) boetes voor opleggen.

Wat we doen

Onze specialisten helpen ondernemers bij het beantwoorden van de vraag of misbruik van een economische machtspositie aan de orde is. Is uw onderneming de dupe van dergelijk misbruik of wordt uw onderneming daar juist van beschuldigd, dan bieden onze specialisten een helpende hand.

Snel contact

Voor vragen kunt u ons altijd bellen. Of laat hier uw e-mailadres of telefoonnummer achter, dan wij nemen contact met u op.


Uw bericht is succesvol verzonden

Er ging iets mis, probeer het later opnieuw

U bent nog een paar velden vergeten, controleert u deze nog even?

Team Misbruik economische machtspositie

Waar we bij helpen

Op een praktische, efficiënte en begrijpelijke manier, nemen wij juridische obstakels weg.