Staatssteun

Wanneer de overheid ondernemingen wil steunen moeten zij rekening houden met staatssteunregels. De vraag of er sprake is van staatssteun wordt beantwoord aan de hand cumulatieve criteria.

Er is sprake van staatssteun wanneer

(I) met overheidsmiddelen;
(II) een voordeel wordt verstrekt;
(III) aan een onderneming;
(IV) waardoor de tussenstaatse handel kan worden beïnvloed; en
(V) de mededinging wordt vervalst of kan worden vervalst.

De vraag of er sprake is van staatssteun kan onder andere relevant zijn omdat steunmaatregelen gemeld moeten worden bij de Europese Commissie voordat een overheid ze mag uitvoeren. Staatssteun speelt steeds vaker een rol in het kader van (civiele) geschillen. Bijvoorbeeld als een onderneming vindt dat de overheid een concurrent ten onrechte steunt, waardoor er oneerlijkeconcurrentie plaatsvindt. Het zijn dit soort vraagstukken waar de aanbestedings- en mededingings experts van Kienhuis Legal in adviseren.

Wat we doen

Wij helpen ondernemingen en overheden bij het beantwoorden van de vraag of sprake is van staatssteun. Daarnaast helpen wij bepalen of de steun gemeld moet worden of dat er uitzonderingen van toepassing zijn. Bijvoorbeeld door een steunmaatregel ‘staatssteun-proof’ te maken. Ook bij (civiele) geschillen waarin staatssteunvraagstukken een rol spelen, staan wij onze cliënten bij.

Snel contact

Voor vragen kunt u ons altijd bellen. Of laat hier uw e-mailadres of telefoonnummer achter, dan wij nemen contact met u op.

Uw bericht is succesvol verzonden

Er ging iets mis, probeer het later opnieuw

U bent nog een paar velden vergeten, controleert u deze nog even?

Team Staatssteun

Waar we bij helpen

Op een praktische, efficiënte en begrijpelijke manier, nemen wij juridische obstakels weg.