Concentraties

Het komt geregeld voor dat ondernemingen fuseren, joint ventures oprichten of dat een onderneming een andere onderneming wil overnemen. Er kan dan sprake zijn van een concentratie in mededingingsrechtelijke zin.

Melden

Wanneer ondernemingen als gevolg van een concentratie een groot deel van de markt in handen krijgen, kan dit negatieve invloed hebben op de mededinging. Daarom moeten concentraties die boven bepaalde (omzet)drempels uitkomen gemeld worden bij Autoriteit Consument en Markt (ACM), Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en/of Europese Commissie en is in sommige gevallen een vergunning of gang naar de rechter nodig.

Machtspositie 

Belangrijke gedachte hierachter is dat concentraties van bepaalde omvang van invloed kunnen zijn op de mededinging waardoor er mogelijk (te) weinig concurrentie overblijft of een machtspositie ontstaat. In de praktijk is het belangrijk te toetsen of sprake is van een (meldingsplichtige) concentratie en om een eventuele melding te laten begeleiden door een specialist.

Wat we doen

Onze specialisten adviseren ondernemingen bij de vraag of sprake is van een meldingsplichtige concentratie en staan ondernemingen bij in het geval van een melding bij toezichthouders.

Snel contact

Voor vragen kunt u ons altijd bellen. Of laat hier uw e-mailadres of telefoonnummer achter, dan wij nemen contact met u op.
Uw bericht is succesvol verzonden

Er ging iets mis, probeer het later opnieuw

U bent nog een paar velden vergeten, controleert u deze nog even?

Team Concentraties

Waar we bij helpen

Op een praktische, efficiënte en begrijpelijke manier, nemen wij juridische obstakels weg.