Intellectuele eigendom en innovatiebescherming

Een nieuw product, merk, of technologie is niet alleen reden tot blijdschap, het vraagt ook om de juiste bescherming, zodat een ander er niet mee vandoor gaat. Kennisgedreven organisaties zijn afhankelijk van de bescherming van hun intellectuele eigendom en bedrijfsgeheimen. Omdat intellectueel eigendom vandaag de dag erg waardevol is, wordt er regelmatig over onderhandeld en geprocedeerd. In zo’n geval wilt u kunnen leunen op de kennis van een ervaren business partner.

Gouden eieren

Intellectuele eigendom (IE) en bedrijfsgeheimen worden ook wel de “gouden eieren” van innovatieve organisaties genoemd. En die moeten goed beschermd worden. Het is daarom belangrijk de juiste rechten te verkrijgen zodat onderzoek en ontwikkeling goed beveiligd worden.

Freedom to operate

Wanneer IE of bedrijfsgeheimen het resultaat zijn van de bedrijfsactiviteiten, is het noodzakelijk die voldoende te beschermen tegen ongeoorloofd gebruik en om ervoor te zorgen dat uw producten geen inbreuk maken op rechten van derden. Dit noemen we ‘Freedom to Operate’. Om continuïteit te waarborgen, kan het nodig zijn om uw IE-rechten onder te brengen in een onderdeel van de organisatie dat aan zo min mogelijk risico’s wordt blootgesteld. Zo kunt u beschikken over die gouden eieren in goede, én in minder goede tijden.

Wat we doen

Er zijn vaak grote financiële belangen gemoeid met IE-transacties. Bij fusies en overnames speelt IE dan ook vaak een cruciale rol in de waardering. De expertise van Kienhuis Legal is waardevol bij fusie- of overnametrajecten waarmee IE gemoeid is. Ook kan het voorkomen dat u geconfronteerd wordt met een inbreuk op intellectuele eigendomsrechten of bedrijfsgeheime informatie. Het IE-recht biedt dan handhavingsinstrumenten zoals winstafdracht en vernietiging van inbreukmakende goederen.

De ervaren advocaten van Kienhuis Legal zullen over het algemeen proberen een rechtsgang te voorkomen, maar staan u uiteraard bij in een juridische procedure, mocht die onvermijdelijk blijken. We helpen u bij het vaststellen en uitvoeren van een toekomstbestendig IE-portfolio. Zo zorgt u niet alleen voor duurzame beschikbaarheid van gelicentieerde kennis en technologie, u beschermt en exploiteert ook uw eigen intellectuele eigendom zorgvuldig – binnen en buiten uw organisatie. Wilt u meer weten of heeft u vragen? Neem contact op

Snel contact

Voor vragen kunt u ons altijd bellen. Of laat hier uw e-mailadres of telefoonnummer achter, dan wij nemen contact met u op.

Uw bericht is succesvol verzonden

Er ging iets mis, probeer het later opnieuw

U bent nog een paar velden vergeten, controleert u deze nog even?

Team Intellectuele eigendom en innovatiebescherming

Lesley Broos

Advocaat (Partner), Bestuur

Roeland de Bruin

Senior advocaat

Eduard Lievens

Senior advocaat

Waar we bij helpen

Op een praktische, efficiënte en begrijpelijke manier, nemen wij juridische obstakels weg.