De overheid kan optreden tegen overtreding van regels. Dit kan door middel van een bestuurlijke boete, bestuursdwang, een last onder dwangsom en het strafrecht. In bepaalde gevallen kan ook een vergunning worden ingetrokken.Als u geraakt wordt door een handhavingsbesluit kunnen wij, samen met u, kijken naar vervolgstappen. Dit geldt natuurlijk ook als indien de omgekeerde situatie zich voordoet: als u als overheid wenst op te treden of als u als ondernemer wenst dat de overheid optreedt, maar dit weigert. Wij staan u daarin bij.

Ingrijpende gevolgen

Handhaven is de controle of burgers en bedrijven zich aan de regels houden. Niet alleen de politie doet aan handhaving, maar ook overheidsorganisaties, de Arbeidsinspectie of de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Zij leggen burgers en bedrijven sancties op bij overtredingen.

Handhaving kan ingrijpende gevolgen hebben. Bijvoorbeeld door een last onder dwangsom op te leggen. Dit kan betekenen dat een bedrijf geheel of gedeeltelijk moet sluiten. Of een overheid kan bestuursdwang toepassen en een gebouw dat u heeft gerealiseerd op uw kosten afbreken omdat u niet zou beschikken over een vergunning die u volgens de overheid wel nodig heeft.

In veel gevallen heeft een overheidsorgaan de bevoegdheid om een bestuurlijke boete op te leggen. Zoals de Arbeidsinspectie bij overtreding van de arbeidsomstandighedenwetgeving. Bij herhaalde overtredingen kan de Arbeidsinspectie uw bedrijf zelfs sluiten.

Wat we doen

Wij staan u bij in procedures tegen de handhavende overheid, of juist tegen de overheid die weigert te handhaven. Maar voorkomen is beter dan genezen. Wij helpen u om overtredingen te voorkomen. Dit speelt bijvoorbeeld bij de arbeidsomstandighedenwetgeving. Als u de juiste procedures volgt en de juiste stappen zet kan dat handhaving voorkomen. Gezien de belangen die op het spel staan, loont dit de moeite.

Heeft u hier hulp bij nodig? De specialisten van Kienhuis Legal staan voor u klaar.

Snel contact

Voor vragen kunt u ons altijd bellen. Of laat hier uw e-mailadres of telefoonnummer achter, dan wij nemen contact met u op.

Uw bericht is succesvol verzonden

Er ging iets mis, probeer het later opnieuw

U bent nog een paar velden vergeten, controleert u deze nog even?

Team Handhaving

Herbert Pasveer

Senior advocaat

Ingrid Nauta

Senior advocaat

Waar we bij helpen

Op een praktische, efficiënte en begrijpelijke manier, nemen wij juridische obstakels weg.